Enesejuhitud õppimine

Mõistekaart enesejuhitud õppimisega seotud mõistetest:

Millised nendest mõistetest oleks rakendatavad e-kursuse disainimisel, selgita, kuidas!

Õpikeskkond – e-õppe keskkonna valikul lähtutakse sihtgrupist ja planeeritud õpitegevustest ehk siis õpikeskkond peab olema sihtgrupile sobiv ja võimaldama kursusel planeeritud tegevusi.

Sotsiaalne tarkvara – kui kursuse eesmärgiks on mingi kindla sotsiaalse tarkvara kasutamine ja selle võimaluste tundmaõppimine, peaks see olema võimalikult kasutajasõbralik ja varustatud kasutusjuhenditega. Kui sotsiaalse tarvara tutvustamine ei ole eesmärk omaette, teeb sellesosas valiku õppija oma eelistustest lähtuvalt.

Motivatsioon – juba e-kursust planeerides tuleb mõelda sellele, mis motiveeriks inimesi sellel kursusel osalema.

Õpieesmärgid – ühtki kursust ei saa disainida ilma eesmärke püstitamata.

Õpiprotsessi planeerimine – e-kursuse disainimisel tuleb arvestada, millised teemad on üksteisest sõltuvad ja nõuavad seetõttu kindlat ajalist järjestust. Õpiprotsessi planeerimine sisaldab nii aja, teemade, juhendamise kui ka materjalide planeerimist.

Õpitegevus – e-kursust disainides tuleb välja tuua ka õpitegevused õppija jaoks, et paremini omandada kursusel käsitletavat.

Uued teadmised – juba õpieesmärkide sõnastamisel tuuakse välja, milliste uute oskusteni (seega ka teadmisteni) peaks õppija jõudma. Kursuse vormistamisel seda küll nii ei sõnastata, vaid kasutatakse väljendit „õpitulemused“.

Kogemused  ja tehn(oloogil)ilised oskused– sõltuvalt e-kursuse temaatikast eeldatakse õppijalt teatud oskusi ehk varasemat kogemust. Sellest sõltub sihtrühm, kellele kursus disainitakse.

Reflektsioon – iga e-kursus peaks võimaldama enesereflektsiooni. Reflektsioon võimaldab õppijal teadvustada oma tugevusi ja nõrkusi, anda (enese)hinnang oma tegevusele ja planeerida edasist tegevust.

Hinnang – e-kursuse tuutor annab õppijale hinnangu tema tegevuste kohta.

Tegelikult on rohkemal või vähemal määral e-kursuse disainimisel vaja arvestada ka ülejäänud teguritega (mõistetega), sest e-kursusel õppimine eeldab enesejuhitavust.

Rubriigid: Kodutööd, sildid: , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

1 Responses to Enesejuhitud õppimine

  1. kaipata ütles:

    Kursusel õppimine eeldab enesejuhitavust…. ma kasutaks sõna enesejuhtimist.
    Enesejuhitud õppimine
    Ennastjuhtiv õppija

Lisa kommentaar